tisdag 28 april 2009

Får man verkligen slänga vad som helst?!!


Jag skulle nog ha kunnat inreda ett ganska fint rum med fri tillgång till containern på vår gård, där "grovsoporna" ska samlas. Idag kom det en fin pinnstol, det ligger en fin rund korg med lock som man kunde ha sysaker i, ett fint bord, en liten byrå.... Har ingen hört talas om second hand och återvinning? Miljötänk? Ekonomi?!


Jag har inte så mycket plats i min lilla etta så jag kan inte rädda allt bra från att slaktas och bli bränsle till växthuseffekten men man får inte slänga vad som helst så nu har jag trängt in den här fina röda 50-tals stolen i ett hörn, i väntan på en bättre plats och bättre tider...

P o l l e n ...


Kliar, river, skriker inombords.

Demonmörk trötthet, huvudet faller ner mot bröstet.

Kaffe, mer kaffe, socker, socker, socker..

Måste sova mer, längre, oftare. Sover tyngre, vill inte vakna.


Huvudet fullt av tegelstenar som trillat, slagit, landat, stannar där och tynger ner.


Små, små partiklar som inte syns men känns, som förstör, äter upp, tuggar sönder.Kliar mer, sjunker ihop. Bara hatar just nu.


Sol ute, sol inne? Trött litet hjärta, trött sinne....


Kliar mer, sjunker ihop. Orkar inte, orkar inte alls.....

Fin disk

Så fint, så fint, att till och med den diskade disken blev fin...

4st 60-tals koppar i glas med fat 40kr tillsammans
Upp och ner vänd fyrkantig vas i matchande blått, bubbligt glas 25kr


torsdag 23 april 2009

Vårt lilla barn...


Någon gång framöver kommer det förhoppningsvis att komma ett litet barn och få mig och Richard att gå från par till familj. Det är stort. Jag har länge varit osäker på om jag vill ha barn. Jag tycker inte att varenda rödskrynligt spädbarn jag ser är ett mirakel, jag tycker faktiskt inte det. Men nu har jag insett att jag kommer att tycka att mitt barn är ett mirakel och det bästa barn som kommer finnas. Och det är allt som spelar någon roll. Så kanske kommer även jag att skaffa en liten familj någon gång, jag och Richard och ett litet liv. Inte lika skrämmande som det än gång varit. Det här har jag i huvudet när jag inte kan låta bli att köpa en och annan leksak, barnbok, fantasifullt tyg som jag kanske egentligen inte har något behov av. Jag tänker nu att det kommer jag att ha, så småningom. I dag köpte jag den allra sötaste broderade bonad att hänga ovanför en spjälsäng. Helt onödigt? Kanske, kanske inte....

Sarah börjar bli vuxen.

tisdag 21 april 2009

Containerfynd!

Vi har grovstädning i vår bostadsrättförening. Det innebär att vi får en stor container på gården där folk ska slänga sina "grovsopor" vilket med andra ord mest är sådant som faktiskt hade kunnat skänkas till en Röda Korset-butik eller dylikt för att leva vidare och dessutom bringa pengar till ett gott ändamål. Heltokigt egentligen men jag har i alla fall passat på att smyga förbi och norpa åt mig ett par saker som jag anser vara riktiga fynd! Jag vågar inte tänka på vad mer det kan ligga däri som bara kommer att brännas upp!!

Det här har jag i alla fall "hittat"; en plastback till mina Lp-skivor och ett litet teak-sideboard som jag placerade bredvid min soffa. Jag vet inte om det passar ännu men det var i alla fall på tok för fint för att eldas upp och teak är faktiskt et utrotningshotat träslag och de möbler som redan tillverkats av detta bör defintivt inte brännas upp! Fy!

lördag 18 april 2009

Lördagsloppis!

Idag var det äntligen Vaksalatorg efter ett par veckors uppehåll. Vädret var iskallt men många hade vågat sig ut ändå och en del fynd lyckades jag och min R hitta!
Kaffeburk 20kr
Kanna i emalj 20kr
Brödburk 50kr
Sylåda 20kr
Barnbok från 60-talet 5 kr
Lp-skivor 10kr + 5kr

fredag 17 april 2009

Mer Björn Wiinblad


Jag måste bara visa denna fantastiska vas som jag så innerligt skulle vilja ha med röda rosor i!


/S.

torsdag 16 april 2009

Nygammal favoritdesigner!

Jag har ett par tallrikar eller underlägg på mitt 60-tals köksbord som jag köpt på loppis förra sommaren. Designer är Björn Winblad och jag har i efterhand fått reda på att det är månadstallrikar och att det alltså ska finnas 10 till- en för varje månad!Jag fick idag för mig att söka på Björn Winblad på tradera och fick se en del annat fint han gjort!
Det såldes en kruka på tradera för ett tag sedan som jag gärna hade fått fatt i bland annat!

Ögonen öppna för Björn Winblad i fortsättningen!

/S.



























































Samtilga bilder från utgångna auktioner på www.tradera.se
Jag har tallrik 3 och 5 av månadstallrikarna om man börjar räkna uppifrån vänster!

Ekosmart!

Välj smör!


Jag hittade en så himla bra bild hos en ekologisk Sarah som gav tips om vad som är mer ekologiskt- smör eller margarin. Så nu har jag ännu ett skäl till att smör är bäst!





















Bild från http://ekoblogg.blogg.se/

Nu är kungen död

Nu är kungen död och kvasiexperimentella studier och snuva.
Viktigt som inte orkas med men måste för det är viktigt och vad är viktigast, vem bestämmer?
Kungen är död och orandomiserat och randomiserat och pappershögar som slängs och fylls på med nya. När tar det slut, när är en ny början verkligen ny och när slutar hjulet snurra?
Nested case control och Kungen är död och snart måste jag gå till nästa del av dagen men jag vill inte, orkar inte för Kungen är död och jag har glömt skillnaden på prevalens och incidens och kommer det någonsin att gå?!!!

onsdag 15 april 2009

Best of Praha


Det är svårt att välja ut de bästa bilderna från Prag, för det blev så många bra, men jag ska göra ett försök här så får vi se hur många det blir!






































måndag 13 april 2009

Vårtecken !!!


Vi var i Prag i helgen. 30 grader, strålande sol, kliande ögon och mängder av blommor. När vi kom hem igår var det till kyla och hälften av den temperaturen. Men idag var detändå lite sol och när vi såg de första blåsipporna blir man ändå glad, för det är ju på "riktigt". Det känns nästan som vår helg var dröm, en sommarhelg i ett fjärran land....





















onsdag 8 april 2009

Vem är du- Nils Johan?!


Allt jag hitills vetat om mystiske Nilsjohan är att folk säger det med beundran och förhoppningar i rösten när de studerar 50-tals prylar av okänt ursprung; Kan det kanske vara en... Jag tror att det är... Det är nog... Nilsjohan!


Jag har en brödburk av Nilsjohan, ett par salladsbestick och möjligen något mer som jag inte vet om ursprunget på.


Idag hittade jag lite fakta om Nilsjohan i alla fall:



Nilsjohan


1888 grundades firman Nilsson och Johansson för handel med kärl i bleckplåt mm. Under mellankrigstiden blev företaget en grossistfirma för husgeråd. I början av 1950-talet ändrades namnet till AB Nilsjohan, som försåg det växande folkhemmet med alla slags husgeråd. Man ordnade Den Glada Köksparaden runt om i landet och Köksklubben hade 1,2 milj medlemmar som mest. Man anlitade moderna formgivare, t ex Bernadotte Design och Henrik Wahlfors och Signe Persson-Melin m fl. Egna formgivare var Gunnar Åkerlind, Sonja Katzin, Adam Thylstrup. Numera ingår varumärket Nilsjohan i finska Hackman-koncernen.


Bilden har jag lånat av fina http://saax.blogspot.com. Burkarna är designade av Erik Kold, burkar som min pojke för övrigt samlar på med själ och hjärta!

Längtan

Längtar bort.
Längtar nysköljda blöta jordgubbar mot mina läppar
Längtar snurrig karusell med djur på pinnar, upp och ner och runt, runt i sprakande färger och ljus
Längtar barfota, gräsgrönt, dammig kullerstensgata
Längtar ögonblick att fångas med kameralins. Lustiga vrår och kantiga hus, knotiga gubbar, kärror, frukt och blommor och leenden och...

Längtar sol och äventyr och nytt och bort.

söndag 5 april 2009

Mina tallrikar


Jag snubblade över bloggen http://skyndafynda.blogspot.com/ i min jakt på retroinspiration på nätet och vad såg jag där om inte mina tallrikar med tillhörande assietter och information om dessa( jag räddade mina från en låda som var på väg att tas till loppis av mamma eller mormor en gång för länge sen)! Jättekul, jag lärde mig en hel del, nämligen:


Tallrikarna heter tydligen Tebe och är från Rörstrand, gjorda mellan 1960-69. Delarna är designade av Carl Harry Stålhane men man vet inte vem som ritat mönstret. Det finns även uppläggningsfat, gräddsnipa och tillbringare bland annat! Dem ska jag hålla utkik efter!

Pimp your balcony!

Nu är våren här och även om den just idag dölljer sig bakom ett tjockt lager moln så är det dags att ta tag i balkongen som lämnats vind för våg under vintern. Ett tjockt lager grått täckte min balkong och gjorde mig minst sagt bekymrad över avgaser och luftföroreningar. Det hade varit intressant att kunna se vad skilnaden hade blivit om jag bodde lite mer utanför sta'n istället för mitt i, vilken nyans av grått som skulle möta en vid en vårstädning av balkongen?

Nu gnuggade jag bort det värsta lagret av grått, lade ut min nyinhandlade plastmatta från gårdagens fyndvända på Vaksalatorg (i strålande solsken), sopade och röjde och gnuggade fram ansiktena på min balkongkatt och min sjungande papegoja. Papegojan är ett fynd från en loppis för något år sedan och varje gång man drar i den sjunger kvittrar den ikapp med fåglarna i området runtomkring! Nu väntar jag bara på solen så blir det många koppar kaffe på min balkong framöver!


Ps. De små röda fåglarna på balkongräcket är en ljusslinga som jag kan tända om kvällen för ett varmt rött sken! D.s.


fredag 3 april 2009

En gång för länge sen...


...stod jag på en tågperrong i min stad och väntade på ett tåg med en popkille på.

Jag vände mig om så fort jag såg en grön jacka eller en tygpåse i någons hand, bara för att se att det inte var han.

Tillslut klev han av tåget. En pojke i grön jacka och rött hår kom gåendes emot mig med ett blygt leeende på läpparna...


Jag förstod det inte på en gång men det visade sig att det skulle bli vi. Att det bara var första gången av många som jag skulle stå på perrongen och titta och vänta på en popkille med grön jacka...
Det var så det började, då, en gång för länge sen...
Puss min R.
/S.


Bild 1) Den där första helgen för så länge sen...

Ring, klocka ring!

Klockan är slagen, våren är här!


Idag har jag och Ams suttit på min balkong i solen och mumsat nybakade bullar. Jag hoppas att vårvädret håller i sig till på söndag, väderleksrapporten till trots, för imorgon ska jag jobba hela dagen. Jag missar Vaksalatorgs torghandel men jag känner mig inte särskilt ledsen över det- igår fyndade jag en hel del smått och gott på loppis hos R i Tälje! Bland annat hittade jag en så'n här fin röd klocka till mitt kök för 35kr- utan minsta synligt slitage! Den har till och med en äggklocka som man kan få att ringa när bullarna är klara i ugnen! Samma klocka är uppe i 250kr på Tradera exklusive frakt, med 5 timmar kvar... Fynd, eller vad?!!


Nu ska jag ha en lugn och skön fredagskväll och ladda inför jobb imorgon!


/S.

torsdag 2 april 2009

Det kliar i mina ögon...


Det kliar i mina ögon och boven i dramat är:


AL.


Sen kommer hassel och så sälg/vide, björk, gräs, gråbo... Det växer i vårt land. Tur att jag gillar våren allt kliande till trots!


Tjipp!
1) Bilden kommer ifrån http://www.pollenrapport.com/ som talar om vad det är som kliar just nu.

onsdag 1 april 2009

Roffande habegär eller miljövänligt nöje?














Varför går du på loppis?
Varför går jag på loppis?

Läs DNs tankvärda artikel nedan!

http://www.dn.se/kultur-noje/medieklass-pa-fyndjakt-1.763527

1) Bild från dn.se